Verander je badkamer in een tropisch paradijs: De beste planten om te kiezen

Verander je badkamer in een tropisch paradijs: De beste planten om te kiezen

Welkom bij ons nieuwste artikel over de natuur in huis. Deze keer gaan we naar het kleinste kamertje in huis. Ja, dat klopt, we hebben het over je badkamer. Maar wacht eens even, een badkamer is toch vaak donker en vochtig? Niet bepaald een ideale locatie voor de meeste planten, zou je denken. Maar je zou verbaasd zijn!

Sommige planten gedijen goed in deze omstandigheden, hun natuurlijke habitat is vaak vergelijkbaar: warm, hoge luchtvochtigheid en met wisselende lichtniveaus. Badkamers kunnen mini-jungles zijn als je de juiste planten kiest!

Hieronder hebben we een lijst samengesteld met planten die het heerlijk vinden om in je badkamer te groeien en je te helpen een serene, rustgevende omgeving te creëren. Laten we eens kijken.

Onze top planten voor je badkamer

Boston varen (Nephrolepis exaltata)

De Boston varaan is een geweldige optie voor je badkamer, vooral als je ruimte hebt om ze op te hangen. Ze zijn dol op vocht en gedijen goed in het indirecte licht dat vaak in deze ruimte te vinden is.

Spinplant (Chlorophytum comosum)

De spinplant is een taaie, bijna onverwoestbare plant die geniet van de vochtrijke omgeving van de badkamer. Hij is ook uitstekend in het zuiveren van de lucht.

Te overwegen planten voor weinig licht

Slangenplant (Sansevieria trifasciata)

De Slangenplant is een kampioen in omstandigheden met weinig licht, hij is ook ongelooflijk winterhard en heeft minimaal water nodig. Een perfecte keuze als je geen raam in je badkamer hebt.

Zanzibar Gem (Zamioculcas zamiifolia)

De Zanzibar Gem staat bekend om zijn wasachtige, glanzende bladeren en is een echte winnaar als het aankomt op weinig licht en een hoge luchtvochtigheid. Deze plant is ook heel vergevingsgezind als je vergeet water te geven!

Waterplanten voor je badkamer

Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii)

Vredeslelies worden vaak gekweekt als waterplanten. Waarom zet je er geen in een vaas met water op de vensterbank van je badkamer? Ze houden van een hoge luchtvochtigheid en indirect licht, waardoor ze een topkeuze zijn.

Chinese wintergroen (Aglaonema)

Een andere plant die in water gekweekt kan worden is de Chinese wintergroen. Deze winterharde plant houdt van vocht en kan weinig licht verdragen, waardoor hij perfect is voor in de badkamer.

Beste planten voor je douche

Orchideeën (Orchidaceae)

Orchideeën houden van de hoge luchtvochtigheid en het indirecte licht dat een douche biedt. Kies wel een plek waar ze kunnen vermijden dat er lange tijd water op hun bladeren blijft staan.

Gouden Pothos (Epipremnum aureum)

De Golden Pothos, ook wel bekend als Duivelsklimop, houdt van een hoge luchtvochtigheid en kan zelfs een beetje vergeetachtigheid verdragen als het op water geven aankomt. Het is ook een geweldige hangplant als je een beetje drama wilt toevoegen.

FAQ

V: Hoe vaak moet ik mijn badkamerplanten water geven?

A: Dat hangt af van het soort plant, maar over het algemeen hebben de meeste planten die geschikt zijn voor badkameromstandigheden niet vaak water nodig. De luchtvochtigheid in de kamer voorziet ze vaak van voldoende vocht. Controleer voor de zekerheid altijd de specifieke behoeften van je planten.

V: Kunnen alle planten tegen weinig licht?

A: Niet alle planten kunnen tegen weinig licht. Sommige, zoals de Slangenplant en de Zanzibar Gem, zijn goed geschikt voor deze omstandigheden, maar doe altijd eerst onderzoek voordat je ze koopt.

V: Zijn er planten die ik beter kan vermijden?

A: Planten die veel zonlicht nodig hebben, zoals de meeste vetplanten, doen het meestal niet goed in de badkamer. Controleer de lichtvereisten van de plant voordat je ze koopt.

V: Kan ik planten in mijn douche laten groeien?

A: Absoluut! Sommige planten zoals orchideeën en gouden pothos gedijen goed in de hoge luchtvochtigheid van een douche. Zorg er alleen voor dat ze niet continu doorweekt zijn, want dat kan leiden tot wortelrot.

Conclusie

Met zoveel planten die geschikt zijn voor de badkamer kun je deze vaak over het hoofd geziene ruimte gemakkelijk omtoveren tot je eigen privéjungle. Of je nu een lichte badkamer hebt of een die aan de donkere kant is, er zijn opties voor iedereen. Probeer dus wat groen toe te voegen en zie hoe je badkamer verandert in een rustige, ontspannende ruimte.

Over de auteur: Yse

Yse is een gepassioneerde binnentuinier en plantenliefhebber. Met haar jarenlange ervaring in tuinbouw en plantkunde deelt Yse graag haar kennis en helpt ze anderen om het plezier van de natuur in hun huis te halen. Als ze niet bezig is met haar binnenjungle, leest Yse graag, schildert ze en brengt ze tijd door met haar twee honden.

5 gedachten over “Verander je badkamer in een tropisch paradijs: De beste planten om te kiezen

  1. Bedankt voor het prachtige artikel, Yse. Ik heb onlangs een Boston varaan toegevoegd aan mijn badkamer, en hij bloeit!

  2. Ik heb altijd al een badkamertuin willen aanleggen, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Je gids is erg nuttig, dank je wel!

  3. Ik zou willen toevoegen dat de ZZ plant niet alleen geweldig is voor weinig licht, maar ook veilig is voor huizen met huisdieren. Het is een win-win situatie!

  4. Leuk om te lezen, Yse. Ik heb orchideeën in mijn douche gezet en ze doen het verrassend goed. Ik raad je zeker aan om het te proberen!

  5. Ik heb jarenlang een slangenplant in mijn badkamer gehad. Het is zo’n veerkrachtige plant en verbetert echt de esthetiek van de kamer.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten.